mats-karlsson

Lite smågnäll

Detta ständiga tjafsande vid en laguttagning.

Nu går åter debatten het kring vilka fotbollsspelare som ska spela i EM eller ej. Hamrén har plockat ut de spelare han tror på, tydligen. Det är hans jobb. Ibland känns det som att vi inte ska ha någon förbundskapten alls. Varför helt enkelt inte låta spelarna själva ta ut sitt egna lag?
Själv är jag dödstrött på att höra divor uttala sig i sin besvikelse över att inte får lov vara med. Ibland är det faktiskt bättre att bara svara: inga kommentarer. De så kallade fotbollsexperterna får gärna kommentera än hit och dit, det är deras jobb. Låt dem hålla på så och det skapar mer intresse för det lag det gäller.
Men petade spelare bör nog lugna ner sig och vara lite mer ödmjuka, tycker jag.

I flera år har jag undrat vad de stora sporterna gjort med sina stora framgångar. I Sverige har vi haft enorma framgångar i tennis och pingis för att nämna något. Nu är det två sporter man inte kan räkna upp en enda spelare i. Ja, lite grovt tillyxat alltså. Vad har respektive förbund gjort för att surfa vidare på de framgångsvågor som då var?
Ja, jag vet inte. Förmodligen har man trott att framgång föder framgång och sedan rullar det på. Men det kan vi verkligen inte säga i detta konkreta fall.
Något har man missat genom att inte utnyttja situationen.

Jag har också ställt mig frågan när vi verkligen ska få fram ytterligare en världsklasspelare i fotboll. Zlatan är där. Övriga är inte där. Men tydligen är det en del som tycks tro att de är det. Man kan tycka vad man vill om Zlatan, för känslor skapar han. Men han har skapat ett enormt intresse för fotboll. Här gäller att ta till vara på detta läge och bygga vidare. Vi måste också ta hand om alla de som nu slår sig ner i vårt land. Att det skulle finnas en ny världsspelare i alla dessa ungdomar är inte långsökt. Och då menar jag inte bara i fotboll.

Blekingesport har föredömligt skrivit en del om det integrationsarbete som satts igång i Blekinge och som pågår. Mer reportage i den andan och som lyfter den betydelse för samhällsutvecklingen som föreningsliv gör, är viktig att belysa.
Föreningsmodellen som vi har i Sverige är smått unik. Det är också genom föreningsliv som vi skapar nya kontakter och får på detta sätt naturliga mötesplatser. Själv har jag varit med i föreningar sedan barnsben. Ibland är det jobbigt, det ska erkännas. Men oftast är det skitkul!
Tyvärr är det mesta snacket numera i vilken förening man än besöker en enda stor punkt: ekonomi.
Visst är det viktigt att ha ekonomi, men detta ständiga jagandet på att dra in stålar är slitsamt till tusen. En del eldsjälar stannar inte så länge i föreningslivet. De bränns ut snabbt och effektivt, oftast på grund av att hela organisationen är för tungrodd.

När det inte är roligt vara med i förening så är det ett allvarligt varningstecken. För om något är kul, ja, då är det inte jobbigt heller. Och föreningsliv ska vara kul.

Noterbart: En krönika ska vara personligt skriven och innehålla egna åsikter. Det är precis det som ovanstående rader står för. Således är det inte Saxemara IF:s uppfattningar som skrivs här, utan de är mina privata åsikter.
mats.karlsson@saxemaraif.se