mats-karlsson

Den ruttna världen

Vill man ha nyheter så är radio ett av de bästa medier i min värld.

Detta kan jag avslöja trots att jag verkligen är en tidningsmänniska. Men med radio kan man faktiskt göra något annat, samtidigt som man får nyheter. Min kärlek till radions P1 är mycket stor. Där får man fördjupande information om de stora nyheterna. Varje morgon går radion igång och sen lyssnar jag i två timmar. Senare på kvällen är det samma nyheter som dyker upp i tv. Så det har jag börjat skippa.

Men rent sportsligt så hänger inte P1 med. Då blir det till att ratta in P4. Direktrapporteringarna från sportarenorna är föredömliga. Lite synd att de på lördagarna inte alltid kan hänga med till alla hockeymatcher är färdigspelade, sånt irriterar. Vad jag mest av allt skulle vilja ha är en egen sportkanal. På radion alltså.

Under 2015 hände massa saker inom den internationella idrotten som gick oss (nästan) förbi i nyhetsflödet. Lyckligtvis kan man ta reda på saker ändå. Svaret är förstås internet. Många internationella tidningar har rapporterat om eländet. I Sverige har vi haft andra nyheter som toppat listorna. Efter att ha läst på rejält om mystiska skandaler inom såväl fotboll, friidrott och nu även tennis, så kan man konstatera att det är en rutten värld man lever i.

I det lilla formatet finns givetvis också denna ruttenhet. Jag bara hatar fotbollsspelare som tror de är något. Såna där som menar att de ska ha si och så mycket betalt för att ens spela! Då menar jag att såna spelare kan man rata.
- Vi får inget lag då, svarade en ledare i länet mig, när saken kom på tal.
Med andra ord har fotbollsföreningarna satt sig i ett klister de aldrig kan ta sig ur. Någonstans måste man börja ta tag i problemet. För det är ett problem. Hur mycket svarta pengar som flyger runt i föreningarna vågar jag inte ens gissa på. Men en sak har jag alltid hävdat: nämligen att alla bidrag som en förening får ska nogsamt redovisas.

Nu är det inte lätt för en vanlig skattebetalare reda ut en förenings bokslut. Man bör faktiskt ha lite ekonomiska förkunskaper i hur saker och ting redovisas. I olika medier har man läst hårresande ”fakta” om en del föreningar. Idag är det busenkelt starta en slags ”drev”. Twitter och andra så kallade sociala medier bidrar givetvis till att ibland är det rena lögner som far ut i etern som en sanning.
Det var det som till slut gjorde att jag hoppade av alla sociala medier i slutet av 2014. Jag fick nog av personförföljelser och lögner. Mitt blodtryck skönk nog ganska rejält efter att ha avslutat att ”hänga med”.

På det väldigt lokala planet, Saxemara IF, så slutade förra året bra och det nya fick också en bra start. Nu var det visserligen bara innefotboll, men ändå. Det är en sport som jag tycker kan vara där hän. Man kan ta det som plojgrej och lattja lite med en boll, mer än så är det inte. Ett tag var det ett fasligt käbblande i länet om träningstider i hallar för att komma i form till KM och DM. Löjeväckande, anser jag.
Men jag antar att det är lättare få spelare till att träna och spela inomhus än att ge sig ut på en riktig plan.
Nä, fotboll ska spelas utomhus, med allt vad det innebär. Likväl som att bandy ska spelas på en bandyplan och inte på en hockeyrink.

Kan till sist konstatera att det finns för mycket pengar inom den internatuionella idrotten. På annat sätt kan jag inte förklara de miljardrullningar i form av korruption, mutor och annat som förekommer. Det märkliga är att vi som gillar sport inte protesterar mot detta.
Men vi glömmer fort. Det plingar till i din mobil, en ny tweet, någon har uppdaterat sin ansiktsbok…
Kanske med den stora nyheten att hen köpt nya skor…
Riktiga nyheter kommer sällan från sociala medier.

Noterbart: En krönika ska vara personligt skriven och innehålla egna åsikter. Det är precis det som ovanstående rader står för. Således är det inte Saxemara IF:s uppfattningar som skrivs här, utan de är mina privata åsikter.
mats.karlsson@saxemaraif.se