mats-karlsson

Att göra rätt för sig

Välkommen till affärssidorna!

Lite så känns det ibland när man slår upp sin tidning för att kolla av läget som ibland också kallas för sportsidor. Denna våren fick vi nu veta att flera hockeylag i länet har dålig ekonomi. Lättast att lösa sina problem var det för Karlskrona HK. De startade ett aktiebolag, så var faran över.
Vad det handlade om är egentligen lite trixande bokföringsmässigt på några papper. Helt lagligt och inget att tjafsa om.
Första gången jag hörde talas om ekonomiska problem i en hockeyklubb var 1986 när några medlemmar hade tecknat in sina privata villor för att rädda klubben.

Året efter sitter jag på ett årsmöte jag sällan upplevt. Revisorerna gav inte avgående styrelse ansvarsfrihet. Man tog en paus i årsmötet och det tisslades och tasslades mellan folk. Väl tillbaka på mötet så fastslog man att avgående styrelse fick ansvarsfrihet.
Efter den händelse kom nya krafter in och redde ut saker och ting.
Men av någon anledning känns det som att inom hockey följer ekonomin cykler som jag inte ser inom annan sport.

I Kallinge var ju till och med företagsdoktorn inne och räddade klubbens ekonomi med medlemslån för 15-20 år sedan. Samma medicin som hade ordinerats en golfklubb tidigare.
Varför händer detta just i ishockey? Hur många fotbollsklubbar har försatt sig i samma situation? Knappast någon är svaret.
Vad detta beror på kan man ju undra. Finns det en helt annan kultur inom hockeyn kontra fotbollen när det gäller ekonomi?
Knappast, de svarta pengarna och bidragsmygel finns över allt.
Men något gör att hockeyn sticker ut med sina ständiga ekonomiska problem.

Olustigt blir det också när man tittar i backspegeln. Den förening som klarat av sina ekonomiska problem klarar inte i längden att hålla emot. Därför ganska så snart har föreningen åter igen exakt samma problem som man kanske löste för tio år sedan, nämligen ekonomiska.
”Av historien kan man lära att man just inget lärt”, brukar man säga.
Passar mer än väl i detta sammanhang.

- Hockeyklubbarna borde göra som gamla Karlskrona IK gjorde, konkurs. Se bara hur bra det gått, säger många jag diskuterar med.
Som om ingen vore förlorare vid en konkurs då, brukar jag kontra. Personligen anser jag att konkurs är ett misslyckande.
Nä, vad man måste göra är ta lärdom av misstagen. Ta kontakt med andra föreningar som har sund ekonomi, lära vad de gör för att inte pengar ska rinna ut utan kontroll. Vad man per omgående kan göra är att hålla ner intäktsbudgeten när det publikdelen. Ett par hemmaförluster kan ställa hela budgeten uppochner. Och då är det ditt fel som supporter att du inte stöttat laget, brukar det heta.
Vad spelarna får för straff när de förlorar vore intressant veta. I mitt lag skulle a-truppen med hela staben runt sig få sälja 500 bingolotter efter varje förlust.

Nä, ärligt talat är det väldigt lätt att göra rätt för sig. Man betalar med pengar man har. Inte med pengar som inte finns. Lån kan man ta om det är till en långsiktig investering. Kan exempelvis vara anläggningen man använder.
Vi ska också vara på det klara med en sak: en förening som sätter sig i dålig ekonomisk dager riskerar att de som arbetar ideellt och sliter för föreningen varje vecka känner sig lurade.
På nära håll har jag sett en förening nästan gått omkull på endast bara detta. Kan vara värt tänka på.

Noterbart: En krönika ska vara personligt skriven och innehålla egna åsikter. Det är precis det som ovanstående rader står för. Således är det inte Saxemara IF:s uppfattningar som skrivs här, utan de är mina privata åsikter.
mats.karlsson@saxemaraif.se