Goda råd i samband med ungdomsidrott

• Träning är viktigare än match.
    Träning med boll, teknik, balans, skott och styrka för att uppnå skicklighet i högt tempo är individuella färdigheter som ska nötas in i stigande svårighetsgrad och är förutsättningen för stt bli en bra fotbollsspelare.
  • Träna på tvären i unga år.
    Att öva på små ytor ger skicklighet och ungdomarna slipper dessutom stå i kö och vänta på sin tur.
  • Låt gärna ungdomarna träna själva.
    Egna spontana övningar är viktiga. Uppmuntra till träningar med boll i alla former
  • Fotboll ska vara kul.
    Skippa taktiken, skit i spelsystem, låt spelarna jaga bollen. Alla vill väl ha bollen – ingen går till träningen och matchen för att försvara sig. (Gäller framförallt upp till 12 år).
  • Föräldrar stöttar och ger förutsättningar.
    Föräldrar ska aldrig lägga sig i och pressa på. Kom ihåg att 1 av 5 ungdomsidrottare i landet upplever föräldrars engagemang i deras idrottande så negativt. Skjutsa, fixa utrustning, trösta, finnas till hands – ja visst!
  • Matcher ska inte vara gravallvarliga.
    Matcher ska vara kul. En omväxling i träningsvardagen. Inte något gravallvarligt! Ös på framåt – ungdomar är kreativa och gillar att prova på. Låt dem leka sig till framgång.
  • Inga toppningar och taktiska system.
    Ungdomar upp till 12-13 år bör spela utan taktik och spelsystem. Låt ungdomarna använda sin egen fantasi och utvecklas på sina egna villkor. Låt dem vara där bollen är – det är för bollens skull de kommit.
  • Visa respekt.
    Fotboll innebär fair play! Visa respekt för regler, lagkamrater, domare, motspelare och ledare. Spela juste!
  • Prova på alla positioner.
    Låt alla prova på alla positioner i laget. Lås inte ungdomarna som back, mittfältare eller forward redan från början. Rulla runt i laget – en elitspelare kan spela var som helst.